Gå til hovedsiden
Finn reisetilbud
Gratis nyhetsbrev

Sist oppdatert: sunday 27.may 2018 - 23:21

Galapagosøyene

Galápagosøyene - stedet for artenes opprinnelse!

Galápagosøyene ligger i Stillehavet ved ekvator, 1000 km vest for Ecuador og er en gruppe verdensberømte øyer som kan takke sin popularitet for en ikke ukjent brite ved navn Charles Darwin. De 5 ukene han tilbrakte her la grunnlaget for mesterverket ”Artenes opprinnelse”, som kom ut første gang i 1859, mer enn 25 år etter hans besøk.

Fregattfugl på Galapagosøyene - Foto: Eva Schuster ©

Fregattfugl på Galapagosøyene

Foto: Eva Schuster ©

Darwins oppdagelser
Øygruppen består av 16 større og 6 mindre øyer, men vanligvis blir bare de 13 hovedøyene omtalt som Galápagosøyene. De ble oppdaget av spanierne i 1535. I århundrer var øygruppen tilholdssted for sjørøvere og hvalfangere. Ecuador okkuperte øyene i 1832.

Artikkelen fortsetter nedenfor...


Øygruppens kjendisstatus må derimot en ung naturforsker ta mye av æren for. Den da ukjente Charles Darwin var på en 5 års reise hvor kun 5 uker ble tilbrakt på Galápagosøyene. På disse vulkanske og nesten ubeboelige øyene noterte en fascinert Darwin flittig i sine notatbøker.

Han la merke til ulike skilpadder og hvordan lengden på halsen bestemte hvilken føde de inntok. Finkene var en fugleart som også ble flittig studert. Darwin observerte ulike arter hvor han la merket til at nebbet var tilpasset artens spesielle føde. De 5 ukene han tilbrakte her la grunnlaget for mesterverket ”Artenes opprinnelse”, som kom ut første gang i 1859, mer enn 25 år etter hans besøk.

Nasjonalpark
Galápagosøyene ligger 1000 km vest for Ecuador som også er landet øygruppen tilhører. I dag er øyene nasjonalpark og står selvsagt på UNESCOs verdensarvliste. Hit kommer forskere fra hele verden for å studere artenes utvikling på de isolerte øyene. Også titusener turister finner øygruppen så interessante at myndighetene prøver å begrense adgangen til øygruppen og det spesielle dyrelivet.

Menneskelig påvirkning
I dag bor det mer enn 40.000 mennesker her og bare fem av øyene er ubebodde. Den menneskelige påvirkning har påført øyegruppen og det sårbare dyrelivet uopprettelig skade. Med menneskene kom katter, hunder, geiter, griser og rotter som på sin side påfører den sparsommelige vegetasjonen stor slitasje.

Epilog
Galápagosøyene er et fascinerende rike som setter dype og varige minner for alle som tar turen ut hit. For nordmenn som reiser fra Norge, vil en slik opplevelse ikke bli billig. Men drømmer du om å se fregattfuglene, kjempeskilpaddene og iguanene på nært hold, finnes det vel ikke noe mer spennende sted å gjøre det på enn nettopp Galápagosøyene.

Gi dette reisemålet din stemme:

  • Oppnått 1.9/5 stjerner.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Oppnått 1.9/5 stjerner

 
a n n o n s e ↓

Pakkereiser

Reis fra:
Reis til:
Avreise:
Varighet:
Sorter etter:
Billigst til:

Syden - kun fly:

295,-

Syden - fly & hotell:

969,-
Her kan du søke og sammenligne chartertur-operatører og utvalgte flyselskap. www.solfaktor.no
 

Flybilletter

Tur/retur En vei
Fra:
Til:
Avreise:
Retur:
Type billett:
Voksne:
Barn 2-11 år:
Barn under 2 år:
 

Været i dag

Galapagosøyene

24°C

 
Smarte kjøp
 

Tips en venn

Del dette innholdet med noen andre!

Din e-post:

Den du vil tipse:

Send
 

Ferieguiden.no - Norges største og mest komplette nettsted for deg som skal ut å reise!

Ferieguiden.no Ferieguiden.no RSS Feed Add to Google

Alle rettigheter er ivaretatt av Ferieguiden ANS © 2000-2018
Alle administrative spørsmål kontakt Ferieguiden ANS - Telefon: 41 22 00 50 (man - fre: 0900 - 1600)
Daglig leder og ansvarlig redaktør: Trond Gudmundsen. E-post sendes til: on.nediugeiref@get

Våre samarbeidspartnere: Kelkoo.no / Holidayautos.no / Solfaktor.no / Yr.no / Ticketservice.no / Bokkilden.no / Novasol.no / Gouda.no

Alle opplysningene på sidene til Ferieguiden.no har blitt gitt i god tro og informasjonen er innsamlet og gjengitt etter beste evne. Ferieguiden kan likevel ikke garantere for innholdets korrekthet og kan ikke påta seg ansvar dersom enkelte opplysninger skulle vise seg å ikke stemme. Ferieguiden sier herved fra seg ansvar for feil, mistolkning og delvis eller totalt tap, skuffelse, uforsiktighet eller skade som følge av bruk av informasjonen som holdes på disse sidene.
Valid XHTML 1.0 StrictValid CSS!ICRA and FOSI checkedFerieguiden.no i samarbeid med Mitt klima